2011. január 28., péntek

MÁRAMAROSSZIGET FELÉ - SIMBRU

..Szatmárból, Máramaros-szigetbe tartottunk. A következő Negresti Oas-remélem jól írom- kis bányászváros után elértünk egy hágóra, ahol remek vendéglőt találtunk. Az volt kiírva az ajtóra, Simbru. A bejáratból látszott, egyedi egy hely. Egy bárpult volt szemben, ahol a polcon iszonyatos mnnyiségű habzó bor, pezsgő konyak és rum hajlította a polcot. Nem hittem volna, hogy Romániában ennyiféle italt gyártanak! A bárszékek faragott birkák voltak,eredeti birkaszőrrel boritva. Mintha csak kihúzták volna a birkát a bőréből, mert egy jó kis pörköltnek kellett a hús és hogy ne vegye észre a gazda, hát faragtak egyet neki fából..Darab-darab!.. Olyan volt, mintha legelni indulnának..
A baloldali teremben, talán Erdély minden cserépedénye ott volt.
A jobb oldali terem úgy nézett ki, mint egy lovagterem az ezerkettőszázas évekből Oroszlán szívű Richard idejében. A kőből rakott falak a fáklya tartóba lobogó fáklyával igazi középkori hangulatot árasztottak. Valami bűvöletes hangulata volt a helységnek.Vastagra darabolt asztalok mellé telepedtünk, szemben a konyhával ahol remek szilvapálinka után mamaligát kértünk, Ez sűrü kukorica kása, sültszalonnával meghintve és reszelt juh sajttal diszítve. Már az illata is vadítóvolt! Baromi éhesen csaptunk le a forró puliszkára.és zabáltunk! Anyám mindíg mondta..-Kisfiam, csak az az idő ne jőjjön el soha, hogy újból puliszkát kelljen enni ! Akkor már, nagy a baj!
Én pedig itt Sziget felé félúton, kétpofára tömöm magamba anyám ijedségét...és ízlik. Hogy milyen népszerű étel ez errefelé, eszembe jutott, a kis erdélyi barátom, aki úgy csúfolta gyerekkorában a román kisfiúkat- Románia máre, mamaliga male- valahogy úgy, Románia nagy ,de a puliszka kevés...Persze a románom akkor sem volt jó, azóta meg csak fakult!.
A mamaliga után ettünk egy gratart, ami faszénen sütött hús volt. Az én köreimben ismeretlen volt ez az elkészítési mód. Anyám rántott húsán, töltött dagadóján és töltött paprikáján szocializálódtam, számomra a világ csodája volt, hogy sül meg a hús zsír nélkül és hogy-hogy nincs szén íze..? A faszenet, ismertem már - anyám vasalójából, amit gyakran lengetett a konyhában, mikor élt vasalt a sötétét kék nadrágomnak. Így azonban, még nem láttam működni. A vacsorát egy üveg habzóborral öblítettük le, aztán még kettőt kértünk, mert igen szomjaztunk a jóféle falatok után!. ....Vacsora után kinéztünk egy remek füves völgyet és felvertük a sátrat. Itt nem tilos a sátrazás. A hely, akkora volt, hogy a második magyar hadsereg elfért volna rajta. Mély álomba merültünk -hatott a bor-tán délig elszunyókáltunk volna, ha a reggeli kihajtás, nem rajtunk keresztül történik!
A pásztor a menet végére volt pászintva, elöl a vezér tehén lóbálta a kolompot és vagy nem volt kioktatva, vagy nem működött a szenzora , de az egész csordát a sátrunkon vezette keresztül. Alig bírtunk felkapni a dombocska oldalára. A sátor maradékát betömve a csomagtartóba, elindultunk. Végig döcögtünk az országúton és beérve egy faluba eltátottunk a szánkat.Certeza.. Elképesztő színű és méretű kerámiák borították a házakat. Ilyet még nem láttunk soha.Gyönyörű volt!
Az út viszont nem. Ki is volt irva "drum in lucru"! Eddig is zötyögtünk, káromkodtunk és imádkoztunk hogy szét ne essen alattunk a verda, de a megdöbbenés az volt, hogy az utca közepén összegyűlt vízben, bivalyok feküdtek és az istennek sem akartak felkelni.
Beszéltünk hozzájuk, jó magyarosan szidtuk, nógattuk őket, de nem hallgattak a jó szóra. Bizonyára csak románul értettek ..annak a nyelvnek pedig, mi hijján voltunk. Aztán, az egyik váratlanul felkelt és nagy farokcsapkodás közepette végigvonult előttünk, végig sarazva, spiccelve szemünket, szánkat, a ruhánkat.....
Akkor aztán beeveztünk a pocsolyába a Skodával és néztük, hogy folyik be az ajtó alatt a sár!.....



A fotókat Máramarossziget honlapjáról kölcsönöztem- köszönöm!

5 megjegyzés:

Ötletgazda írta...

Nekem hónapok óta tartó, eddig ki nem hevert vágyódásom van Máramarosszigetre menni, felkutatni a család ősének, őseinek nyomait, pontosan ilyen kirándulásra vágyom! Melyik útvonalon, merre is van az a vendéglő? Üdv, Attila

Váczi Laca írta...

Üdvözöllek!
Én Szatmárnémeti és Máramarossziget Között találtam, de pontosan utána nézek...mert ennek már lassan harminc éve...

Váczi Laca írta...

Attila! Ez Máramarossziget előtt egy hágón van.. az, a bivalyos falu pedig Certeza volt.. Azóta, már lehet az út is jó és a bivalyok pedig nyugdíjba vonultak...Írd meg, ha sikerrel jártál!

Unknown írta...

Nagyon remek! A kirándulásokon, mindig történik valami izgi, mulatságos. Most kezdem sajnálni, hogy nem jártam azon a vidéken, de ettől függetlenül olyan mintha ott lettem volna annyira remek az írás.

SH írta...

Üdvözletem!
Nem tudom, h.kerültem írásodhoz 2019-ben, de nagyon tetszett, főleg azért mert édesanyám lánykorában Szigeten lakott. A puliszka és a bivalyok ismerősök, mivel gyakran vendégeskedtem ott rokonoknál.
Jelenleg távol lakom, a puliszka nagyon hiányzik, a bivalyok kevésbbé!
SH