2010. november 17., szerda

HENDRIX

Dolgozom, tehát ráérek.
Jimi Hendrix-t hallgatok..Az előbb sikerült Electric Lady Land-et abszolválni.Varázslatos zene.Tán 68-as a kiadás ...döbbenet mennyire új -még negyven év után is . Nem tudom hányadszor hallgatom ,de mindig feldob. Ereje van a zenéjének.
67-től Deltával a dunaújvárosi Bartókban nyomultunk hétről -hétre.Nagy kultúrház, most már inkább színház..Kikoptunk onnan mint résztvevők és mint közönség is.
Vagy 4-500 ember szorult az aulába ahol dübörögtünk, vasárnap délután négytől-nyolcig. A zene után aztán.mintegy levezetés képen a színháztermet kinyitották és filmeket vetítettek tíz-ig
 Remek ötlet volt ez Gerendás Banditól, aki népművelőként egyengette az utunkat. Ha nem lett volna a vetítés, tán hazáig énekeltek, kurjongattak volna a srácok. Így aztán a sötét teremben lecsendesedtek az indulatok és ahogy szokott lenni, itt volt hely az igazi megtalálásának is!.Sok nagy szerelem zajlott le ott  nézőtéri padok között!.
 Volt egy ragyogó gitárosunk hatvannyolcban- Simon Gabi
Ontotta magából a Hendrix nótákat,úgy mint azóta sem senki. Kivételes érzéke volt ehhez a zenéhez, persze Jeff Beck és Clapton sem okozott gondot neki.
69 lehetett? Vonattal mentünk Paksra zenélni, mert pénz, akkor még nem volt mikrobuszra.Vagy két-háromszáz szurkoló gyerek jött velünk a járaton..Azóta sem volt ilyen nagy forgalma a Magyar Állam-Vasutaknak paksi relációban. Ez sok fiú és lány mind mind virágmintás ingben,vagy trikóban -Hendrix és Cream arcképével díszítve feszített.Vitték a szerelést , hangfalakat, gitárokat a paksi állomásról a konzerv gyár étterméig. Szépen sorban, a hangszerekre vigyázva.
 Paks az utcára tódult!
 Ezek huligánok ? -érdeklődött egy fejkendős hetvenes .A sorból egy mély hang kontrázott... Nem mutter! -  - Ezek hippik!..
Gondolom, ez kielégítette az érdeklődését. A buli óriási volt!
A gitárok hasítottak, a harmonika visított,a dob és a basszus pedig szívet kiütve dübörgött! .
A tömeg a földet fekve ütötte a ritmust - You Really Got Me !- paksiak, dunaújvárosiak ,szekszárdiak.faddiak mámorosan.
...és megjött Ceka...
A frontember, akinek a hangja beterítette a termeket és megőrjítette a nőket...
Valami brigád összetartás miatti áztatáson vett részt Harkányban.
A nép kivonult és a vállán hozta be a láthatóan feltüzelt tenort.
Nem tétovázott- Land of the tousand dance !
Ha valaki nem őrült még meg akkor itt volt az ideje!
Azután I can't Get No Satisfaction.....
...és ez így dübörgött hajnalig..-kifáradásig..
Hazafelé a vonaton dúlt a szerelem!. A kalauz látva ,milyen nehezen találtatnak meg a zsebek, jegyek, legyintett és már Pakson befejezte a lyukasztást.
Hihetetlen hangulat volt!
Semmi erőszak,.semmi verekedés csak éltünk és szerettünk - érdek nélkül, kockázat nélkül.
Otthon a rendőrség, már várta a vonatot....
 Akinél személyi nem volt azt bevitték, hátha osztályellenség vagy mi a fene,ha már igazolványa nincs!
 .A hosszabb hajúakat megnyírták a trikókat elvették és másnap a trikó készítőket bevitté k kihallgatásra...
1969 Paks

3 megjegyzés:

Névtelen írta...

Hát köszönöm szépen! Olvasok egy olyan írásodat amelynek a történetében én is ott lehettem. Újra ott éreztem magam a tomboló táncoló tömeg között és még a zenéteket is hallom. Ez csak úgy sikerülhetett ahogy Te leírtad.Biztos u.ezt érzi az is aki Pakson volt Veletek. Irigylem őket.De közben meg örülök, mert újra fiatal lettem és ott ropom mint tini. Nagyon jó, KÖSZÖNÖM! DETTÓ!!!

Váczi Laca írta...

Hát Ani! Ez van!szívesen !

Unknown írta...

De jó volt olvasni, átélni meg még jobb. Igaz, én csak a Békében voltam jelen, de az is nagyon jó volt. Szerettem a Deltát, azóta is szeretem, kár, hogy már nincsenek bulik.