2011. március 11., péntek

KORFU 2



Miközben mi sorban álltunk egy kis megkönnyebbülésért a tengerparti kávéház illemhelye előtt, a mi kompunk, asszonyostól, buszostól, elindult Korfu szigetére, hátrahagyva a férfi falkát, a szárazföldön. Ott álltunk, ordítozva a kikötőben, mikor a hajó, jó nagyot dudálva már vagy ötven métert elment. Lázas rohangálás kezdődött a parton és a hajón is , mire a kapitány rájött, hogy mire ez a ricsaj és visszatolatta a bárkát...Nem is tudom, mi lett volna velünk, iratok, pénz és sör nélkül a görög tenger parton. Felmásztunk a hajótető teraszra és élveztük a napot! Persze, a sörök beszerzése után!  A kantinban a görög pincér rákérdezett?
- Magyarok vagytok? - nézett a sörre.
- Gondoltam! - vigyorgott bólogatásunkra.
Hát íme, itt is sikerült öregbíteni Magyarország jó hírnevét! Fenn a sörökkel elhelyezkedve, a tetőteraszon gyönyörködtünk az Égei tenger szépségében. Az átlátszó, tinta-kék vízből páraszerű permet jött fel hozzánk és hűtött bennünket a perzselő napon. Apró szigetek között hajóztunk, ahol a maréknyi zöldet legelésző kecskenyáj tüntette el módszeresen. Hogy, hogyan kerültek oda, mikor egy ház sem volt a szigeten, sem egy pásztor, aki vigyázott volna rájuk, nem tudni.. de minek is őrizték volna őket, mikor mindenhol tenger volt és hiányos természetrajzi ismereteimben, nem emlékszem az úszni tudó kecske fejezetre- bár attól még lehet hogy van. Biológia órán is inkább Kárpátiné tanárnő remek csípőmozgásával voltunk elfoglalva, mint a kecskék viselt dolgainak elemzésével.
A hajó tehát ment és mint egyik öt órás út után megláttuk Kerkirát, Korfu legnagyobb városát.
A kikötői dokk előtt várakoztunk ,mikor jött egy vidám kis nő, aki trikókat osztogatott a Jorgos cég emblémájával és kisorsolta ki,hova kerül. Először morogtunk, mikor kiderült nem ebbe a városban hanem Sidariban leszünk elhelyezve , de kárpótolt bennünket a nagyszerű apartman, ahonnan a teraszról a tengert láttuk.Előttünk egy éppen beérő datolya pálma , egy füves terület élénk zölden és a tenger. Mit ne mondjak, olvadoztam...Nem véletlenül a zöld sziget a neve...Felderítve a várost, rájöttünk itt minden van, a mi nekünk a turistáknak kell és egy kilométeren kívülre, csak a kíváncsiság hajthat ki. Az első napok a víz habzsolásával teltek el. Szeptember volt, már és nem volt őrült meleg, a víz tökéletes volt és ha nagyon hullámzott, a parton lévő bárok előtti medencékben nyugodtan lubickolhattunk.. Jorgos, kitett magáért! Pár nap lazítás után, autót béreltünk, hogy felfedezzük a szigetet.. Szilveszter, aki lelkes világjáró volt, egy körutat szervezett és belevágtunk a sziget megkerülésébe.. Hegyen –völgyön szerpentinen, kis hegyi falvak közt élire állított autóval megérkeztünk Erzsébet királynő nyári rezidenciájába Achilleonba.

Gastuori település mellett, a klasszikus stílusú, lenyűgöző szépségű kastély, megőrizte bútorait, szobrait. Tengerbe szaladó lépcsőivel, remek képet adott. Elgondolkodtam .. miért nem ide születtem!?…Aztán belegondolva a Habsburgok későbbi sanyarú sorsába, bele nyugodtam a világ rendjébe.…A sziget déli részén találtunk egy nagyszerű partot, ahol vakítóan fehér homokban lehetett napozni a kristály-tiszta vízben való fürdés után. Szilveszterrel roppantul élveztük a helyzetet, mert egy svéd turista-csoport kellős-közepében landoltunk és ennyi fedetlen kebelt, ennyi hosszú combot még egyetlen helyen sem mutattak nekünk. Nézelődtünk is rendesen, mert hát,... világot látni jöttünk, vagy mi a szösz! Persze őket nem feszélyezte a dolog, így a szemlélődés, értékbecslésbe ment át...Mellettünk egy kis tó volt, és amikor nagy dagály van a nagy szél a kis tavat megtölti tenger vízzel, ezzel sok kis rákot dob át,a mélyedésbe, amit a megérkező rózsaszín flamingók örömmel kanalaznak ki. Sajnos a tó éppen üres volt, így a látványosság elmaradt! .A homokdomb oldalában kellő távolságra két, aggregátoros lakókocsi állt, ahol jéghideg Heineken sört árultak elfogadható áron. Időnként, fel-feltűnt, egy görög fiatalember, aki fehér köpenyében, vakítóan fehér abrosszal letakart kosarában, szendvicseket és süteményt árult. Mi kell még? Meleg, tenger, kaja, pia, nők!
Megérkeztünk az Édenbe...

6 megjegyzés:

MEGGIE írta...

Voltam itt, a két tíz éves unokámat vittem életükben előszőr külföldre.
Láttam, amiről írsz, valóben ehez foghatót, azóta sem volt szerencsém, pedig jártam egy pár helyen....
Bocsi, de jó azért, hogy nem oda születtél, nem lennének ilyen kellemes perceim olvasgatni a remek sztorikat.

Váczi Laca írta...

Magdus, Te túlértékelsz! Azért jólesik..

Unknown írta...

Ha az "Édenbe" születtél, mennyi mindentől megvontad volna a fiatalságunkat és az olvasási vágyainkat. Nem beszélve ki tette volna örömtelivé az öreg napjainkat, kinek a zenéjére tombolnánk?! Nekünk jobb ez így...

Váczi Laca írta...

Ani ! Te túl jó vagy hozzám...ennyit nem érdemlek..

Unknown írta...

Laci hálás köszönet,hogy megnevettettél!Én is szerveztem oda buszos kirándulást valamikor hajdanán.A helyszűke a buszon hasonló volt,csak még azzal megspékelve,hogy egy kiselejtezett busszal mentünk és nagy panoráma ablakok nem voltak nyithatók.Csak a tetőn.Aki alatta ült,mire odaértünk leégett a feje.
Írjál még!!!

Váczi Laca írta...

Kösz, akkor leülök és mesélek!