2011. március 24., csütörtök

KORFU 3


Az egész délelőttöt és a kora délutánt is a homokpadon töltöttük, lazán, hason fekve, lesve a szőke bombázókat. Aztán elindultunk a következő állomásra, Paleokastricára..Ha lehet fokozni az gyönyört, akkor itt megtörtént. Hatalmas sziklák közt úsztak a csónakok a tenger által kivájt sziklák alagútjában, mintha barlangban lettünk volna. A város felett egy Monesteri/monostor/ állt. A szerzetesek mindenféle ehető és iható dolgot árultak, amit termeltek a kolostorban, és környékén.
Lent csavarogtunk még egy darabig, aztán irány a Pandokrator. Ez a hegy Korfu legmagasabb hegye és ezer méter felett van. Szegény kis autónak elege lett, míg felkapaszkodott a hegy tetejére. A hegytető parkolójában, talán hat autó és két busz fért el, de nagyon szorosan, mert korlátokkal volt körülvéve a legurulás megakadályozás érdekében. Szilveszter, akinek addigra már tele lett a nyári hócipője, elcsigázottan szállt ki a kocsiból..Mindig felfelé mentünk és az autó orrától,nem látta az utat. Innen beláttuk az egész szigetet. A helyiek szerint jó időben még Olaszországig is ellátni..Hogy miért nem Albániára voltak kíváncsiak, ami csak húsz kilométerre volt, nem értem! Fenn a csúcson néhány követ is legurítottunk, hogy had élvezzék ők is  a szabadságot.
Csöpp feleségem, remegő lábakkal csak azt hajtogatta, ő egy lépést sem tesz tovább, menjek ahova akarok, de ő az autó ajtaját el nem engedi.
.A világ tetején álltunk!! Legalább is itt a Pandokrator-ról úgy látszott. A korfui tv- és rádió adásokat innen sugározták..Leereszkedtünk egy alacsonyabb hegyre.Innen már átvágtunk a hegyeken.Még zöldellő fák jöttek, olajfa ligeteken keltünk át..Fekete fólia volt a fák alatt ,ha a szél is segít a betakarításban, a fák rázásában - hát legyen hova gyűjteni az olívát..Szűk szerpentin végén, fehér házikó előtt, kis hordókban kínálták, zölden, éretten, feketén az olívát és a kóstoláshoz, friss kecskesajtot kínáltak..
Sidariba visszaérkezve, más dolgunk nem volt, mint egy esti fürdőzés és a sziget borának szürcsölése, ami nagy szomorúságunkra a negyedik napon az üzletből elfogyott Nem voltak ránk felkészülve! A hét vége felé a szokásos görög est fényesre sikeresedett.Az előadás és az ételek, felszolgálás is csúcs volt, (bár meglesve a falból kifolyó kifogyhatatlan bor forrását, egy szivattyú nyomta fel műanyag kannából a nedűt az antik sziklákba, ahonnan ömlött ki a bor folyam.kissé csalódtam.) Azért többször is töltöttünk a korsónkba, mit lehet tudni?!. A táncosok, zenészek valami döbbenetes műsort adtak. Ez nem, a felénk ismert hakni volt , hanem a görög táncosok táncosnők bravúros, szinte akrobatikus tánca, mindez vagy két órán keresztül..Az utat csak az árnyékolta , hogy egy nyom sávos volt az út.
.A mai napig nem értem hogy nem zuhantunk le, a közel száz méteres szakadékba, mikor a szembe jövő busz elől lehúzódva, tán három keréken álltunk a szakadék szélén, a mélység felett .Kedvenc feleségem, akkor ígérte meg sírva, ha ezt megússza az életben nem jön el többet ilyen útra...Azért, tudtak valamit ezek a korfui buszosok , mert épségben értünk haza. A hétvégén jött az idegen vezető és azt mondta, ha akarunk, még három napot eltölthetünk ingyen Korfun és repülővel mehetünk haza.. Sokat nem meditáltunk ezen, de mikor reggel elsőként jelentkeztünk erre, kiderült, éjszaka már elkelt a repülőjegy..így sajnos le kellett mondani a plusz napokról../sajnáltuk is volna a kényelmetlen buszozást kihagyni !!.../
Itthon értesültünk, a konzorcium, amibe a Jorgos Travel is belépett tönkrement.. Lehet, ha nem sietünk, ma is a görög szél és nap cserzi a bőrünket...
Néha, úgy érzem, sokkal jobban jártam volna.....


A középső képen, Szilveszter barátommal vizsgáljuk a hegyet takaró virágzuhatagot.. Ő a kisebb...Alatta a Pandokrator a maga görögösen megalkotott biztonságos feljárójával, parkolójával..korlát nuku!

4 megjegyzés:

szilvio írta...

Jó volt ismét felidézni a múltat, a jelennél mindenképpen. A + 3 napot mi kibírtuk volna, nyitáskor első jelentkezőként virítottunk, de éjjel már elfoglalták lehetőségünket.Köszönöm Barátom Szilveszter

Váczi Laca írta...

Valóban így volt...ez már homályba merült nálam...Na, ezért írom le!
Majd aggrkorom ban megkérek vaéakit olvassa fel, mi történt akkor....Köszönöm a segítségedet, meg az utat is!...
Laca

Unknown írta...

Csodálatos szép helyeken jártatok.Nem csodálkozom a feleséged kiakadásán a leírtak alapján.Az írásod mint mindig nagy élményt nyújtott.Köszönöm!

Váczi Laca írta...

Szeretném látni, hogy a kínai utadról mit írsz !
!