2011. május 2., hétfő

MÁJUS ELSEJE


Tegnap május elseje volt. Gyerekként alig vártuk, hogy legyen. Naná! Egy nap lógás az iskolából! Aztán, a nagy felvonulások az a májális eszem-iszom, dinom-dánom....Lekesen tapsoltunk pékeknek mikor felvonultak és sóskiflit dobáltak teherautóról a tribun előtt, azon pedig a városi nótáriusok és az "ideiglenesen hazánkban állomásozó szovjet csapatok" tisztjei nagy tányér sapkájukkal villogtak, a májusi verőfényben. Na nem mindig volt jó idő..Előfordult, hogy olyen hideg volt majd lefagyott az orrunk. Egyszer középiskolás koromban kivezényeltek bennünket felvonulni és valami hatalmas zászlókat kellett vinni. Én, egy csenevész emberkeként megkapaszkodva a zászlóba, állandóan a alakzat mellett jártam, mert a viharos erejű szél kitolt a sorból. Már attól féltem a Vasmű úti tribünről leverek valakit,vagy valamit,netán az ügyeletes szeretett vezérünk és magyar kollégájának képét.Hál istennek ezt megúsztam, mert az már nyilvánvaló merényletnek számított volna a disszemle kellős közepén. Így aztán, szétáztunk mind az állat amit ridegtartáson tartanak, mivel ól nem jutott neki.
Ráadásul, valamelyik főbarom az iskolából kitalálta, a vörös és nemzetiszínű zászlók alatt mi fehérben vonuljunk, mert az úgy mutatós és akkor jönnek ki a szinek.Na, ellehet képzelni azt a röhögést a gimnazista lányoktól, mikor fehér jégeralsóban haláltmegvető bátorsággal, szembe szállva a viharral, átáztunk és kiderült a jéger alatt nem volt semmi...Itt, már csak a sör segíthetett az önbizalom helyreállításán, ami abban az időben még nem volt annyira főbenjáró bűn, mint manapság.
 Hát jól kiegyensúlyoztuk magunkat a sok víz után..Ha szép idő volt, utcabált tartottak , aztán pedig tűzijáték a Víztorony tetejéről. Talán azért, hogy a Duna túloldalán élők is jól lássák, itt aztán igazán jó világ van!..Csak úgy csillogott a tornyon a nagy vörös csillag a rakéták robbanásának fényében.. Ez már második csillag volt, mert az első 56-ban leesett!..mondjuk nem véletlenül.
Feleségem idén, gyönyörű tojásfát csinált húsvétra...hát, most kötött rá krepp papírból szalagot és így májusfa lett belőle.
Most aztán itt ez a munka ünnepe..
Merthogy Május 1 ünneplése, Amerikából indult és aztán  így-gengszter váltáskor- nem kellett megszüntetni, átnevezni és törvényt hozni ellene.Szóval a munka ünnepe, a munkásosztály ünnepe..De, hol van most a munkásosztály? Van még? Vagy ebben a tolongásban lehet, hogy elveszett? Lehet, hogy húsvétkor eljött neki is a feltámadás?... és a munkásosztály is a mennybe ment? Csak nehogy a feltámadásból elmaradjon a fel.....Mert akkor, nagyon rohadt világ lesz.!..
Na, de addig is éljen a húsvét,éljenek a hívők , a sonkák, a nyulak és éljen Május elseje!

3 megjegyzés:

MEGGIE írta...

Egy kicsit későn jutottam el idáig, de lenne bőven hozzáfűzni valóm, csak az tart vissza, hogy idejét múlta a mondandóm....

Váczi Laca írta...

Bár mikor ha kedved van!

Unknown írta...

A mostani világban nem kell tartaniuk a fiataloknak, hogy milyen az idő május 1-én!!A fiatalságunkhoz ez is hozzátartozott.Hmmm... erről tényleg csak visszaemlékezni és mesélni lehet!