2012. április 27., péntek

JUROP !

Jurop ! Mondom, hogy mindenki értse, Jurop!.Itt vagyunk,megérkeztünk hála istennek, gond egy szál se' , megtörtént ! Beértünk Európába!  Jövök a  busszal befelé a városba és élénken figyelem az utcát. Mikor én vezettem erre soha nem volt lehetőségem, csak most, hogy a nyugdíjas jegyemet kihasználva buszozhatom pár forintért. Nagy élvezet mellett praktikus is. Szóval ülök a buszon, lesem a csajokat és az út menti plakátokat. Felvillan az egyik megállóban , cirkusz érkezik a városba! Ihaj-csuhaj  ! Lesz itt minden..óriás , törpe, akrobata és cilinderes műlovarnő ,aki a második részben bedugja a cilinderes fejét a fogatlan oroszlán szájába, miközben hátsó fertályát csábosan riszálja a kisgyerekes apukák nagy örömére !
Persze, nem minden cirkusz ilyen földhöz ragadt.. Vannak színvonalasabbak is -bár engem régóta nem dob fel a lehetőség, hogy a porondon elhullott lószar  szagát szagolgassam, de azért mégis..Jól van, éljenek ők is, mi ,én is! Itt a cirkusz, vigye mindenki a gyerekét, unokáját a sátorba.tapsoljanak, nevessenek! A színvonal biztosított, az Eötvös cirkusz jön. Még emlékszem az öreg Eötvösre, aki  a neves dinasztia egyik nagy egyéniségeként húzogatta a bohócruha alól az újabb és újabb hangszereket, amit a porondmester rendre elszedett és és az öreg nagy röhögések közepette bemondja a frankót -Na látod ! Van másik!
Szép nap-ette kartonból összeábdált keményített táblákon, madzaggal összefogva a kandeláber két oldalán lógva hirdeti:  itt a cirkusz! Azért hogy mindenki értse-Mari néni is -Eötvös circus  European tour !  In your city.!... Hát ez igen ! Ez aztán mellbevágóan hatásos! Nem mintha nem bírnám az angol nyelvet, de engem már az is idegesít, ha azt  mondja a szomszéd kis csibe : begurulunk a plázába "soppingolni "  Így meg kimondottan rühellem a reklámot. Ha egy ízig vérig magyar cirkusz vendéget szeretne,  miért nem vesz annyi fáradságot, hogy érthetően teszi közzé ,hogy itt vagyunk ragyogunk, neked akarunk örömet szerezni a Cirkusz téren, hát gyere le ízibe! De nem... most kellene ide az öreg bohóc / bocs clown / aki előhúzná a bohócruha alól a másik táblát és vigyorogva mondaná, Na látod ! Van másik !
De már nincs .. Ő sem, mi is már alig.
Azért, ez már Jurop..még ha a legalján is vagyunk  !

3 megjegyzés:

MEGGIE írta...

De jó is lenne, csak mégegyszer azt úgy és ott átélni....!!!
Magának a szónak is varázsa volt/van, csak most más érzéseket vált ki az emberekből.

Váczi Laca írta...

Hát igen..cirkusz az ma is van!

Unknown írta...

Ez a modern világ ami érthetetlenné tesz bennünket bár lehet csak engem?Jurop... és ehhez hasonló idegen szó amit használunk, lassan szótárral kell járni, hogy megértsük egymást.Nekünk újra kell tanulni, de a ma fiatalok miért nem teszik? Csak használják, de nem minden esetben helyesen!Ebből néha kerekedik egy igazi cirkusz.Talán ez is egy ok amiért már nem olyan egy cirkusz mint régen!Pedig biztos lenne egy másik.